Public Education
Raising Awareness
Training
Dialysis Assistants
Welfare
Patient Aide
Make A Donation

1. Apakah kerjasama antara NKF dan Angkasa?

Kerjasama antara NKF dan Angkasa (Gerakan Koperasi Kebangsaan Malaysia) membolehkan ahli Angkasa menyumbang kepada NKF melalui skim pemotongan gaji.

2. Bagaimana proses sumbangan berfungsi untuk ahli Angkasa?

Ahli Angkasa boleh memilih untuk menyumbang kepada NKF melalui skim pemotongan gaji. Ejen-ejen NKF akan menelefon ahli Angkasa untuk mengendalikan proses sumbangan.

3. Adakah selamat untuk menyumbang kepada NKF melalui pemotongan gaji melalui Angkasa?

Ya, ia adalah selamat untuk menyumbang kepada NKF melalui skim pemotongan gaji melalui Angkasa. NKF dan Angkasa telah menetapkan proses sumbangan yang selamat untuk memastikan keselamatan semua urus niaga.

4. Bagaimana saya boleh sahkan panggilan yang saya terima dari NKF adalah sah?

Ejen NKF yang menelefon ahli Angkasa akan menyediakan butiran pengesahan yang diperlukan dan maklumat tentang kerjasama dengan Angkasa. Anda juga boleh menghubungi NKF secara langsung melalui saluran rasmi mereka untuk mengesahkan keaslian panggilan.

5. Apa maklumat yang akan diminta oleh ejen-ejen NKF semasa panggilan?

Ejen NKF mungkin akan meminta maklumat asas untuk memudahkan proses sumbangan, seperti nama anda, ID pekerja, dan persetujuan untuk pemotongan gaji. Mereka tidak akan meminta maklumat sensitif seperti PIN atau kata laluan anda.

6. Bolehkah saya memilih jumlah dan kekerapan sumbangan melalui pemotongan gaji?

Ya, ahli Angkasa akan diberikan pilihan untuk jumlah sumbangan melalui pemotongan gaji. Ini adalah program bulanan tetap.

7. Adakah saya akan menerima pengesahan sumbangan saya?

Ya, selepas menyelesaikan proses sumbangan, anda akan menerima pengesahan sumbangan anda daripada NKF dalam bentuk resit rasmi. Pengesahan dan resit ini berfungsi sebagai bukti sumbangan anda.

8. Bolehkah saya memilih untuk tidak menyumbang melalui pemotongan gaji kepada NKF?

Jika anda ingin memilih untuk tidak menyumbang melalui pemotongan gaji kepada NKF, anda boleh memberitahu ejen NKF semasa panggilan, dan mereka akan membantu anda dengan sewajarnya.

9. Bolehkah saya menghentikan sumbangan bulanan ini?

Ya, anda boleh menghentikan sumbangan bulanan. Sila maklumkan kepada NKF jika anda ingin berbuat demikian.

10. Di mana saya boleh mendapatkan maklumat lebih lanjut dan inisiatif tentang NKF?

Untuk maklumat lebih lanjut tentang NKF dan inisiatifnya, kami menggalakkan anda untuk melayari laman web rasmi NKF di www.nkf.org.my. Anda juga boleh menghubungi NKF secara langsung melalui talian hotline mereka di 03-7954 9048 / 03-7954 9049 atau emel mereka di fundraising@nkf.org.my untuk pertanyaan atau bantuan lanjut.